De Oostermoerhunze wandeltocht brengt u op de mooiste plekjes in het noordoosten van Drenthe en het zuiden van Groningen. De routes lopen door de omgeving van Zuidlaren, het Hunzedal en het Zuidlaardermeergebied. Wandelaars komen door mooie, afwisselende landschappen met weidse uitzichten en prachtige bossen en sfeervolle dorpjes.

 

Hunze en Zuidlaardermeer

Het Zuidlaardermeergebied is onderdeel van het beekdalsysteem van de Hunze. Het water uit Oost-Drenthe wordt via de Hunze, het Zuidlaardermeer en het Drentsche Diep afgevoerd naar het noorden. Vroeger stond dit beekdal in het najaar en in de winter onder water. Het was er zompig en moerassig. Later kregen de mensen grip op het water en werden de oeverlanden ingepolderd en drooggelegd voor bewoning, beweiding en akkerbouw. Dat ging helaas ten koste van planten en vogels. Hun gevarieerde en natte leefomgeving verdween grotendeels. Het Drentse Landschap en Het Groninger Landschap en proberen het natuurlijke systeem in dit gebied zoveel mogelijk terug te brengen. Bijvoorbeeld door een ander waterbeheer te voeren in de omliggende, droge polders. Planten en dieren hebben daar baat bij.

 

Genieten van de nieuwe Hunze

In het Hunzeproject is de afgelopen jaren veel ge√Įnvesteerd in de totale ontwikkeling van het gebied. Stapsgewijs ontwikkelt de Hunze zich hierbij weer tot vrij kronkelende beek ingebed in een natuurrijk, voor mens, plant en dier aantrekkelijk landschap.¬†Belangrijk is dat iedereen moet kunnen genieten van de nieuwe prachtige Hunze. Het nieuwe natuurgebied is niet alleen wandelend en op de fiets, maar ook goed per kano te verkennen. Kijk voor wandel- en fietsroutes op www.drentslandschap.nl

 

Mandelanden
De wandelroutes in 2017 lopen met name door natuurgebied Mandelanden. Dit gebied, eigendom van Het Drentse Landschap, is ingericht voor waterberging. Het terrein maakt deel uit van het stroomdal van het Voorste diep, een van de twee bovenlopen van de Hunze. Het Voorste diep transporteerde overtollig water uit het voormalige Eeserveen dwars door de Hondsrug in de richting van de Hunze. Leuk om te weten: in dit gebied kan 160.000 m3 water worden vastgehouden bij dreigende wateroverlast stroomafwaarts.

 

Bevers

In het Hunzedal is een aantal bevers uitgezet. Klik hier een filmpje van een van de bevers.